Doktersassistente
De doktersassistente is een volledig gediplomeerde medewerkster die veel van uw vragen kan beantwoorden. De doktersassistente heeft verschillende taken:
- Maken van afspraken
- Beantwoorden van vragen over verwijzingen, recepten, uitslagen van onderzoeken etc
- Medische handelingen uitvoeren zoals: bloeddruk meten, injecteren, oren uitspuiten, hechtingen verwijderen, urine onderzoek, wondbehandeling, uitstrijkjes maken en spiraal verwijderen, wratten aanstippen, event holter aansluiten, 24-uurs bloeddruk meter aansluiten
De doktersassistenten zijn speciaal opgeleid om triage te verrichten en bezitten voldoende medische kennis. Er zijn medische klachten of vragen, die de doktersassistente op basis van bepaalde protocollen zelfstandig kan afhandelen met een zelfzorgadvies. Dit advies wordt altijd nabesproken met uw huisarts.
Triage? Wat is het doel hiervan?
Als u een afspraak wilt maken op het spreekuur van de huisarts informeert de doktersassistente naar de reden van uw komst. Dit heet triage. Triage zorgt ervoor dat u, de juiste zorg krijgt, op het juiste moment, door de juiste hulpverlener.
Om een aantal redenen is het belangrijk dat er triage wordt verricht:
- De doktersassistente maakt een inschatting van de snelheid waarmee iemand met zijn/haar klacht geholpen moet worden.
- Het toekennen van de juiste hulp of actie bij de vraag van een cliënt; bijvoorbeeld een (spoed)afspraak, een (spoed)visite, een advies of recept.
- De juiste tijd wordt ingepland, bijvoorbeeld een dubbel consult.
- De juiste hulpverlener wordt ingeschakeld.
SOH (spreekuur ondersteuner huisarts)
Een SOH (spreekuur ondersteuner huisarts) is een doktersassistent die opgeleid is om zelfstandig patiënten met bepaalde klachten te beoordelen en te behandelen. U kunt bij dit spreekuur terecht voor: – Semi spoedeisende klachten. – Afhandelen van klein letsel en veel voorkomende klachten.
- Module KNO: het gezonde oor, acute keelpijn, epistaxis(bloedneus) & acute rhinosinusitis
- Module Wonden: traumatische wonden & bijtwonden
- Module Brandwonden: eerste & oppervlakkige tweedegraads brandwonden
- Module Inversietrauma enkel
- Module Kleine kwalen: acute urticaria, insecten- en tekenbeten, tand door lip, cystitis(blaasontsteking), teenletsel II-V & subunguaal hematoom.